Der er masser af kaninfoder i haven om foråret. Få inspiration til at forkæle dine kaniner i bogen "Urban Farming Kaniner". Foto: Tine Kortenbach
Om foråret er der masser af dejligt kaninfoder i haven. Få inspiration til masser af spændende foder i bogen "Urban Farming Kaniner". (Foto: Tine Kortenbach)

Dagens ret: Rynket rose, bøg, ahorn, mælkebøtte, skvalderkål, skræppe og græs

Foråret er i fuld gang, og der er masser af fortræffeligt kaninfoder i haven og naturen.
Vær opmærksom på, at nye skud er koncentrerede varer for kaninernes fordøjelseskanal. Især hvis de ikke har fået ret meget frisk grønt gennem vinteren. Start derfor med små mængder og trap langsomt op.
Dagens tur gennem haven har i dag givet følgende i kurven: Rynket rose, bøg, ahorn, mælkebøtte, skvalderkål, skræppe og græs.

Skvalderkål

Mange haveejere hader skvalderkål. Jeg har sluttet fred med den, for nu har den et nyttigt formål: Her om foråret, hvor der ikke er så meget, er det et dejligt kaninfoder. De bliver spist i massevis. Senere på året er der andre planter, som kaninerne foretrækker.

Rynket rose

Rynket rose kaldes også hybenrose. Buskene har talrige små torne på grenene, så det er ikke en plante, man normalt vil forbinde med kaninfoder. Men her i foråret, når bladene er ved at springe ud, er de fine unge skud uden torne. De er meget nemme at plukke af. Det er et dejligt vitamintilskud i det tidlige forår, og kaninerne elsker dem.

Bøg

Bøgen er sprunget ud nogen steder. Her i min have er det endnu ikke sket. Grenene er fortsat dejligt foder, ikke mindst de store knopper.

Baby ahorn

Min have er desværre fuld af de irriterende små ahorn-træer, som har sået sig selv. Det ville være dejligt, hvis kaninerne kunne udrydde dem, så jeg har også klippet lidt af dem. Desværre er det ikke kaninernes livret. De gnaver lidt i grenen, men bladene får stort set lov til at ligge.

Mælkebøtte

Endelig stødte jeg på lidt mælkebøtter, som også kom op i kurven. Det er jo et sikkert hit. I dag tog jeg rødderne med for at teste, hvordan kaninerne reagerer på det. Konklusionen er, at de helt klart foretrækker bladene.
I kurven er der også græs og nogle enkelte blade af to forskellige slags skræpper.

Alsidig menu

Så alt i alt 8 forskellige planter.
Det er en meget varieret menu. Jeg værdsætter, at mine kaniner får en alsidig menu, dels at hensyn til det ernæringsmæssige, dels af hensyn til at stimulere kaninerne hjerne og give dem smagsoplevelser.

Vil du vide mere?

Læs mere i bogen “URBAN FARMING KANINER”. Her kan du få inspiration til masser af andre gode foderplanter til kaniner. Du kan du også få tips til at gøre din egen have mere kaninvenlig.