Guide til at fjerne flåt fra kanin
Kaniner er meget udsatte for flåter, når du hopper rund på græsset. Foto: Tine Kortenbach

Guide til at fjerne flåter

Sådan fjerner du flåter på en kanin:

  • Flåter, der har sat sig fast, bør fjernes så hurtigt som muligt. Tidligere var det anbefalingen, at det ikke hastede så meget, da smitstof med borrelia og ehrlichia-bakterier først overføres efter 24-48 timer. Men den anbefaling holder ikke længere, da det er anderledes for en af de “nye” flåtbårne sygdom, som er kommet til Danmark. Hvis flåten er bærer af TBE-virus, overføres smitten nemlig efter kort tids forløb.
  • En pincet kan bruges i nødstilfælde, men det kan ikke anbefales, da der er stor risiko for, at man kommer til at trække flåtens krop af og derved efterlader hovedet nede i kaninens hud. Brug i stedet et specielt værktøj, f.eks. Tick Twister, som er meget effektiv. Den ligner et mini ko-ben.
  • Hold forsigtigt fast i den legemsdel, hvor flåten sidder, typisk hovedet. Før Tick Twister ned omkring flåten. Det er vigtigt, at Tick Twister kommer så langt ned som muligt. Sørg derefter for, at flåten kommer helt ind i bunden af ”revnen”, så den sidder godt fast.
  • Drej forsigtigt Tick Twister rundt.I de fleste tilfælde følger flåten med ud. Hvis ikke, så prøv igen.
  • Brænd flåten eller skaf den af vejen på en sikker måde, så den ikke gør skade på dig selv eller andre. Det kan fx gøres ved at sætte den på et stykke tape og lukke omkring den.

Læs også: Sådan undgår du flåter på dig selv

One comment

Comments are closed.